Wyprowadzić tożsamości

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
crissen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2011, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Wyprowadzić tożsamości

Post autor: crissen »

Wychodząc ze wzoru

\(\displaystyle{ 1+z+z ^{2}+...+z ^{n}= \frac{1-z ^{n+1} }{1-z}}\)
wyprowadź następujące tożsamości:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}r ^{k} \cos kx = \frac{1-r\cos x - r ^{n+1} \cos (n+1)x + r ^{n+2} \cos nx }{1-2r\cos x + r ^{2} }}\)

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}r ^{k} \sin kx = \frac{r\sin x - r ^{n+1} \sin (n+1)x + r ^{n+2} \sin nx }{1-2r\cos x + r ^{2} }}\)

Czy mógłby ktoś rozwiązać mi to zadanie? Bardzo bym prosił, bo w ogóle nie wiem jak się za to zabrać... a na kolokwium czeka mnie takie zadanie. Czy da się takie zadanie podciągnąć pod jakiś schemat? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, o 09:56 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wyprowadzić tożsamości

Post autor: »

Rozważ sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^n\left[ r(\cos x + i\sin x )\right]^k}\)
i policz ją na dwa sposoby - raz używając przytoczonego wzoru, a raz korzystając ze wzoru de Moivre'a. Następnie porównaj część rzeczywistą i część urojoną obu wyników.

Q.
ODPOWIEDZ