Witam.
Mam pytanie - w jaki sposób można wyznaczyć moduł takiej liczby z wartością zespoloną (j)?
\(\displaystyle{ \frac{R_2}{R_1+R_2+R_1 \cdot R_2 \cdot jwC}}\)
Wyznaczanie modułu liczby zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Wyznaczanie modułu liczby zespolonej.
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2013, o 21:12 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Wyznaczanie modułu liczby zespolonej.
tylko wtedy j będzie na górze... a chcę się pozbyć liczby zespolonej z całego ułamka, a nie z mianownika
Wyznaczanie modułu liczby zespolonej.
Tak się nie da. I żeby policzyc moduł to najłatwiej właśnie będzie pozbyć się części urojonej z mianownika
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Wyznaczanie modułu liczby zespolonej.
czyli należy pozbyć się części urojonej z mianownika, następnie podnieść do kwadratu wszystko, bo \(\displaystyle{ j ^{2}=-1}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznaczanie modułu liczby zespolonej.
Nie trzeba mnożyć przez żadne sprzężenie - wystarczy skorzystać z faktu, że moduł ilorazu to iloraz modułów:
\(\displaystyle{ \left| \frac{z}{w}\right| =\frac{|z|}{|w|}}\)
Q.
\(\displaystyle{ \left| \frac{z}{w}\right| =\frac{|z|}{|w|}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 13 lis 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
Wyznaczanie modułu liczby zespolonej.
Zatem będzie tak?:
\(\displaystyle{ \frac{\left| R _{2} \right| }{\left| R1+R2+R1*R2jwC\right| } = \frac{R2}{ \sqrt{(R1+R2) ^{2} + (R1*R2jwC) ^{2} } }}\)-- 10 kwi 2013, o 16:53 --więc jest ok?
\(\displaystyle{ \frac{\left| R _{2} \right| }{\left| R1+R2+R1*R2jwC\right| } = \frac{R2}{ \sqrt{(R1+R2) ^{2} + (R1*R2jwC) ^{2} } }}\)-- 10 kwi 2013, o 16:53 --więc jest ok?