Wykazać wynikanie pomiędzy równościami

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
krzysiek852
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 8 sie 2010, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 11 razy

Wykazać wynikanie pomiędzy równościami

Post autor: krzysiek852 »

Załóżmy, że \(\displaystyle{ |z_{1}|=|z_{2}|=|z_{3}|=1}\) . Jeśli \(\displaystyle{ z_{1}+z_{2}+z_{3}=0}\) to
\(\displaystyle{ z_{1}z_{2}+z_{2}z_{3}+z_{3}z_{1}=0}\). W jaki sposób to pokazać?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykazać wynikanie pomiędzy równościami

Post autor: »

\(\displaystyle{ z_{1}+z_{2}+z_{3}=0 \Rightarrow \overline{z_{1}+z_{2}+z_{3}}=0 \Rightarrow
\overline{z_{1}}+\overline{z_{2}}+\overline{z_{3}}=0}\)

Mnożymy stronami przez \(\displaystyle{ z_1z_2z_3}\) i korzystając z faktu, że \(\displaystyle{ u\overline{u} = |u|^2}\) dostajemy:
\(\displaystyle{ |z_1|^2z_2z_3 + z_1|z_2|^2z_3+ z_1z_2|z_3|^2=0}\)
a stąd i z założenia natychmiast wynika teza.

Q.
ODPOWIEDZ