Mam problem z przedstawieniem tego w postaci trygonometrycznej: \(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{2} }{2}- \frac{1}{2}i \right)}\)
Wiem, że moduł jest równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4}}\) ale nie wiem jak dobrać sinus i cosinus
przedstaw w postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 mar 2013, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
przedstaw w postaci trygonometrycznej
Moduł jest źle policzony.
Jak już go dobrze policzysz, to zapisz
\(\displaystyle{ z=a+ib=|z|\left(\frac{a}{|z|}+i\frac{b}{|z|}\right)}\)
i zastanów się, jak z tego odczytać kąty.
Jak już go dobrze policzysz, to zapisz
\(\displaystyle{ z=a+ib=|z|\left(\frac{a}{|z|}+i\frac{b}{|z|}\right)}\)
i zastanów się, jak z tego odczytać kąty.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 mar 2013, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
przedstaw w postaci trygonometrycznej
no faktycznie moduł to \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) ale i tak mam problem z sinusem i cosinusem
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} ( \frac{ \sqrt{6} }{3}+i \frac{ \sqrt{3} }{3} )}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} ( \frac{ \sqrt{6} }{3}+i \frac{ \sqrt{3} }{3} )}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
przedstaw w postaci trygonometrycznej
Ja też mam problem, gdyż nie znam argumentu \(\displaystyle{ \alpha}\), dla którego
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
przedstaw w postaci trygonometrycznej
Można. Jest to jak najbardziej poprawna forma. Poprzednio pisałem o konkretnej, jawnej wartości kąta. Tu niestety nic poza arcusem się nie wyciągnie.