Analiza zespolona - równania C-R

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Blask92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 28 paź 2010, o 17:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 24 razy

Analiza zespolona - równania C-R

Post autor: Blask92 »

Prosze o pomoc w tych przykładach:

zadanie 1
Sprawdzić, że podana funkcja spełnia w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) równania Cauchy-Riemanna: \(\displaystyle{ f(z) = z^{3}}\)

zadanie 2
Znaleźć punkty plaszczyzny, dla których długość elelmentu liniowego powiększa się, pomniejsza się, względnie zostaje zachowana przy odwzorowaniu.

1. \(\displaystyle{ w=z^{2}+2z}\)
2. \(\displaystyle{ w=z^{2}-2z}\)
3. \(\displaystyle{ w= \frac{1}{z}}\)
mechatronik300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 26 sty 2013, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 44 razy

Analiza zespolona - równania C-R

Post autor: mechatronik300 »

W pierwszym zamień na \(\displaystyle{ (x+iy) ^{3}}\) rozpisz ze wzoru skróconego mnożenia i podstaw do wzoru C-R
ODPOWIEDZ