Obliczyć sin(1+i)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
konradziu90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 gru 2009, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Obliczyć sin(1+i)

Post autor: konradziu90 »

Witam, muszę obliczyć taką liczbę zespoloną
\(\displaystyle{ \sin (1+i)}\)
Doszedłem do momentu
\(\displaystyle{ e^{(1+i)i} = e^{-1+i} = e^{-1}\cos 1\sin 1}\)
i dalej nie mam pojęcia jak to zrobić. Pomożecie?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10217
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Obliczyć sin(1+i)

Post autor: Dasio11 »

Ja bym skorzystał ze wzoru na sinus sumy:

\(\displaystyle{ {\sin (1+\mathrm i) = \sin 1 \cos \mathrm i + \cos 1 \sin \mathrm i = \sin 1 \cosh 1 + \mathrm i \cos 1 \sinh 1 = \sin 1 \cdot \frac{e+e^{-1}}{2} + \mathrm i \cdot \cos 1 \cdot \frac{e-e^{-1}}{2}.}}\)
ODPOWIEDZ