Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Ile rozwiązań ma równanie \(\displaystyle{ (x+jy)^{6}= (x-jy)^{6}}\). Ile z nich spełnia warunek \(\displaystyle{ Rez \ge Imz}\).
Nie mam pojęcia jak na tym forum zapisać sprzężenie z więc napisałem zamiast z to x-jy w treści zadania.
Generalnie doszedłem do czegoś takiego, że:
\(\displaystyle{ z^{7}= |z^{2}|}\)
I nie wiem co z tym dalej zrobić.
\(\displaystyle{ \bar{z}}\)
Rówznanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 17 mar 2013, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Rówznanie zespolone
\(\displaystyle{ A^{6}e^{j6 \phi} = A^{6}e^{-j6 \phi}}\)
\(\displaystyle{ 6 \phi = -6 \phi + 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ \phi = \frac{k \pi}{6}}\)
Moduł może być dowolny więc rozwiązaniem będzie zbiór prostych.
\(\displaystyle{ 6 \phi = -6 \phi + 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ \phi = \frac{k \pi}{6}}\)
Moduł może być dowolny więc rozwiązaniem będzie zbiór prostych.