Kolokwium się zbliża, a ja niestety mam problem z takim oto przykładem:
Wyznaczyć i narysować na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów spełniających warunek:
\(\displaystyle{ \left| z-( \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i ) ^{18} \right| \le \left| 3-4i\right|}\)
Próbowałem rozgryźć to tak, że upraszczałem to wyrażenie ile się dało - czyli pozbyłem się potęgi, i doszedłem do postaci:
\(\displaystyle{ \left| z-1\right| \le \left| 3-4i\right|}\)
i tutaj już kompletnie zgłupiałem i nie wiem co zrobić (nawet jak podstawiałem za \(\displaystyle{ z}\) -\(\displaystyle{ x+yi}\))
Proszę o jakąś sugestie jak ugryźć to zadanie.
Dysponuję też odpowiedzią podaną przez naszą matematyczkę: Koło o śr. w \(\displaystyle{ (-1,0)}\) i \(\displaystyle{ r=5}\).
Nierówność z wartością bezwzględną na liczbach zespolonych
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Nierówność z wartością bezwzględną na liczbach zespolonych
Raczej \(\displaystyle{ \left| z+1\right| \le \left| 3-4i\right|}\)
Policz moduł prawej strony i masz rozwiązanie.
Policz moduł prawej strony i masz rozwiązanie.
- yahu55
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Nierówność z wartością bezwzględną na liczbach zespolonych
Dzięki, to było prostsze niż myślałem
Jakkolwiek nie mogę się doszukać tego błędu ze znakiem, tak wyprowadziłem lewą stronę:
\(\displaystyle{ \left| z-( \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i ) ^{18} \right|
=\left| z - e ^{ \frac{ \pi }{3} *18* i} \right| = \left| z - (cos6 \pi + isin6 \pi )\right| = \left| z - (1 + 0)\right| = \left|z - 1 \right|}\)
Gdzie robię błąd?
Jakkolwiek nie mogę się doszukać tego błędu ze znakiem, tak wyprowadziłem lewą stronę:
\(\displaystyle{ \left| z-( \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i ) ^{18} \right|
=\left| z - e ^{ \frac{ \pi }{3} *18* i} \right| = \left| z - (cos6 \pi + isin6 \pi )\right| = \left| z - (1 + 0)\right| = \left|z - 1 \right|}\)
Gdzie robię błąd?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Nierówność z wartością bezwzględną na liczbach zespolonych
Argumentem liczby zespolonej jest \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) a nie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)