Witam,
Mam takie zadanko do rozwiązania:
Rozwiązać równanie, wynik przedstawić w postaci algebraicznej \(\displaystyle{ z^4=\frac{-18}{1+i\sqrt{3}}}\)
Chodzi o to, że nie wiem jak się do tego w ogóle zabrać.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
równanie
1) Nalezy cos zrobic z ta liczba po prawej stronie, zeby byla w przyzwoitej postaci, tj. a+bi.
2) Nalezy przeczytac w podreczniku jak sie wyznacza pierwiastki zespolone z danej liczby.
3) Do dziela
2) Nalezy przeczytac w podreczniku jak sie wyznacza pierwiastki zespolone z danej liczby.
3) Do dziela
równanie
Dzięki wielkie,
To może mi jeszcze doradzicie jak to zrobić - mam taką liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{\sqrt{2}}(cos\frac{11}{12}\pi + isin\frac{11}{12}\pi)}\)
i chciałbym teraz zamienić tę liczbę na postać algebraiczną, czyli do postaci z=x+yi.
Bardzo proszę o pomoc, najlepiej na zasadzie "na chłopski rozum"
To może mi jeszcze doradzicie jak to zrobić - mam taką liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{\sqrt{2}}(cos\frac{11}{12}\pi + isin\frac{11}{12}\pi)}\)
i chciałbym teraz zamienić tę liczbę na postać algebraiczną, czyli do postaci z=x+yi.
Bardzo proszę o pomoc, najlepiej na zasadzie "na chłopski rozum"