Witajcie,
Mam przykład do obliczenia \(\displaystyle{ \log (-1)= ?}\)
I w sumie nie wiem nawet jak zacząć.
Mam wzór na logarytm naturalny \(\displaystyle{ \ln z = \ln |z| + i arg z}\) i koleżanka mówiła, żebym skorzystała z niego, ale jak?
Proszę o wskazówkę.
Pozdrawiam
problematyczny logarytm
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
problematyczny logarytm
czyli mam potraktować logarytm dziesiętny jak naturalny? Za "z" podstawić -1 ? i policzyć jego moduł i argument?
Bo najbardziej nurtuje mnie ta podstawa logarytmu? Na pewno tak można? Dlaczego?
Bo najbardziej nurtuje mnie ta podstawa logarytmu? Na pewno tak można? Dlaczego?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
problematyczny logarytm
Przez \(\displaystyle{ \log}\) w analizie zespolonej bardzo często rozumie się logarytm naturalny.
Jeśli masz wątpliwość do wyniku, to wystarczy wykonać operację w drugą stronę - potęgowanie \(\displaystyle{ e^{(\cdot)}}\) - i zobaczyć, czy wyjdzie \(\displaystyle{ -1.}\)
Jeśli masz wątpliwość do wyniku, to wystarczy wykonać operację w drugą stronę - potęgowanie \(\displaystyle{ e^{(\cdot)}}\) - i zobaczyć, czy wyjdzie \(\displaystyle{ -1.}\)