1) Naszkicować zbiór \(\displaystyle{ \Re(iz^6)=0}\)
2) Odgadując jeden z elementów pierwiastka \(\displaystyle{ \sqrt[3]{(2-2i)^9}}\) obliczyć pozostałem elementy tego pierwiastka.
Zadania zbiór, oraz odgadywanie pierwiastka
Zadania zbiór, oraz odgadywanie pierwiastka
Ostatnio zmieniony 1 mar 2013, o 14:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \Re.
Powód: Poprawa wiadomości: \Re.
Zadania zbiór, oraz odgadywanie pierwiastka
jak się do takich zadań zabrać ... bo nie wiem czy obliczać do 9 potęgi , NA czym polega to wyszukiwanie pierwiastka
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Zadania zbiór, oraz odgadywanie pierwiastka
Odgaduję jeden pierwiastek:
\(\displaystyle{ z=(2-2i)^3}\)
Dwa pozostałe to
\(\displaystyle{ z_1=ze^{i\frac{2\pi}{3}},\qquad z_2=ze^{i\frac{4\pi}{3}}}\)
\(\displaystyle{ z=(2-2i)^3}\)
Dwa pozostałe to
\(\displaystyle{ z_1=ze^{i\frac{2\pi}{3}},\qquad z_2=ze^{i\frac{4\pi}{3}}}\)
Zadania zbiór, oraz odgadywanie pierwiastka
Tylko na czym to polega.
a np w takim przykładzie to do jakiej go pierwiastka i potęgi podnoszę?
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{(1+i) ^{6} }}\)
a np w takim przykładzie to do jakiej go pierwiastka i potęgi podnoszę?
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{(1+i) ^{6} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Zadania zbiór, oraz odgadywanie pierwiastka
Nie podnosisz do potęgi, tylko pierwiastkujesz tak jak w szkole, tj. \(\displaystyle{ \sqrt[3]{x^6} = x^2}\).
I w tym przypadku jednym z pierwiastków będziesz miał \(\displaystyle{ (1+i)^2}\).
I w tym przypadku jednym z pierwiastków będziesz miał \(\displaystyle{ (1+i)^2}\).