Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ziomeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 cze 2010, o 15:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: siedlce

Równanie zespolone

Post autor: ziomeq »

Jak rozwiązać takie równanie? Nie musi wyjść "ładna liczba", za X możemy podstawić cokolwiek, np 1/2/3/4. Na egzaminie chodziło o to, żeby każdy miał inne równanie.

\(\displaystyle{ z^2 + i\left| z\right| + Xi = 0}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Równanie zespolone

Post autor: bartek118 »

Można na pałkę: \(\displaystyle{ z = a + bi}\), albo zauważyć, że \(\displaystyle{ z^2}\) musi być liczbą czysto urojoną i dojść do wniosku, że \(\displaystyle{ \Re z^2 = 0}\), a co za tym idzie - jak dokonamy utożsamienia \(\displaystyle{ z = a + bi}\) to wówczas \(\displaystyle{ a^2 - b^2 = 0}\).
cycjusz157
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 paź 2011, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce/Warszawa
Podziękował: 3 razy

Równanie zespolone

Post autor: cycjusz157 »

Czy mógłby ktoś powiedzieć, czy dla \(\displaystyle{ X = 5}\) rozwiązaniem tego równania będzie \(\displaystyle{ \frac{\pm \sqrt{38}i }{4}}\)?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Równanie zespolone

Post autor: bartek118 »

Zdecydowanie nie. Jak już wspomniałem wcześniej - kwadrat tej liczby musi być czysto urojony.
ODPOWIEDZ