Witam,
Mam problem z poniższym zadaniem:
Zamienić na postać wykładniczą. Wykorzystać wzory redukcyjne i nieparzyste.
\(\displaystyle{ a) \cos \alpha -i\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ b) \sin \alpha + i\cos \alpha}\)
Wiem, że trzeba wyprowadzić do wzoru \(\displaystyle{ e ^{ \beta + \alpha i}}\) , ale nie wiem jak to zrobić za pomocą wzorów redukcyjnych.
Zamiana na postać wykładniczą
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 sty 2013, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PG
- Podziękował: 4 razy
Zamiana na postać wykładniczą
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, o 21:02 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Zamiana na postać wykładniczą
b) Wzór Eulera: \(\displaystyle{ e^{i\alpha}=\cos\alpha+i\sin\alpha}\)
a) Wynika z b). W miejsze \(\displaystyle{ \alpha}\) można wstawić \(\displaystyle{ -\alpha}\). Co wychodzi?
a) Wynika z b). W miejsze \(\displaystyle{ \alpha}\) można wstawić \(\displaystyle{ -\alpha}\). Co wychodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 sty 2013, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PG
- Podziękował: 4 razy
Zamiana na postać wykładniczą
więc w a) wyszło mi \(\displaystyle{ e ^{\alpha i}}\)
A w przypadku b) nie rozumiem bo przecież \(\displaystyle{ i}\) powinno być z \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) a nie \(\displaystyle{ i\cos \alpha}\)
A w przypadku b) nie rozumiem bo przecież \(\displaystyle{ i}\) powinno być z \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) a nie \(\displaystyle{ i\cos \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 10:40 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Zamiana na postać wykładniczą
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \mathrm i \cos \alpha = \cos \left( \frac{\pi}{2} - \alpha \right) + \mathrm i \sin \left( \frac{\pi}{2} - \alpha \right).}\)
Zamiana na postać wykładniczą
Moja wskazówka do a) była błędna. Ja widziałem tam \(\displaystyle{ \cos\alpha-i\sin\alpha}\). Człowiek widzi, co chce zobaczyć a nie to co napisano naprawdę.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 sty 2013, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PG
- Podziękował: 4 razy
Zamiana na postać wykładniczą
Podsumowując, do a) zamiast \(\displaystyle{ \alpha}\) podstawiamy \(\displaystyle{ - \alpha}\) i otrzymujemy \(\displaystyle{ \cos\alpha+i\sin\alpha = e ^{\alpha i}}\). Jak jest źle to piszcie