\(\displaystyle{ \arg \frac{z - i}{z + i} < \frac{ \pi }{2}}\)
Tak więc można to rozbić na:
\(\displaystyle{ \arg (z-i) - \arg (z+i) +2k \pi < \frac{ \pi }{2}}\)
tylko co z tym dalej to nie wiem-- 17 lut 2013, o 18:00 --Ponawiam prośbę o pomoc
Nierówność z argumentem liczby zespolonej.
Nierówność z argumentem liczby zespolonej.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2013, o 19:34 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: W LaTeX'u pisz '\arg' zamiast 'arg'. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: W LaTeX'u pisz '\arg' zamiast 'arg'. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Nierówność z argumentem liczby zespolonej.
\(\displaystyle{ \arg\frac{z-i}{z+i}}\) to kąt między wektorami \(\displaystyle{ z-i}\) i \(\displaystyle{ z-(-i)}\). Geometrycznie można pokazać, że to zewnętrze lewej połówki okręgu, którego średnicą jest odcinek o końcach \(\displaystyle{ i,-i}\).
Nierówność z argumentem liczby zespolonej.
Nie za bardzo rozumiem mógłbyś to rozpisać/narysować ? Proszę
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Nierówność z argumentem liczby zespolonej.
Jeśli z punktu na okręgu poprowadzimy odcinki do końców średnicy, to dostaniemy kąt prosty. Jeśli punkt jest wewnątrz okręgu, kąt jest rozwarty, a na zewnątrz ostry.