Problem przy rozwiązywaniu delty

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Konrad3112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 lut 2013, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 1 raz

Problem przy rozwiązywaniu delty

Post autor: Konrad3112 »

Witam,
bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu przykładu liczby zespolonej. Jutro prawdopodobnie będę mieć ten przykład na egzaminie, a siedzę nad tym przykładem już multum czasu.
Mam następujący przykład: \(\displaystyle{ (-1+3i)z ^{2} +(8-14i)z-11+23i=0}\)
Dla większości z Was przykład jest pewnie banalny, mi też rozwiązywanie takich przykładów idzie w miarę dobrze, jednak w tym przypadku delta wychodzi mi równe 100, bez liczby z "i".
\(\displaystyle{ \Delta = (8-14i) ^{2} -4(-1+3i)(-11+23i)}\)=
\(\displaystyle{ 64-224i-196-4(11-23i-33i+69 \cdot (-1))}\)=
\(\displaystyle{ 64-224i-196-4(-58-56i)}\)=
\(\displaystyle{ 64-224i-196+232+224i= 100}\)
W tym momencie nie wiem co podstawić do układu równań jako daną, przy której powinno stać "i". Pewnie wykonuje jakiś błąd w obliczeniach/ źle podstawiam.
Dziękuje bardzo
Pozdrawiam .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Problem przy rozwiązywaniu delty

Post autor: piasek101 »

Ale 100 to nie problem, licz dalej.
Konrad3112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 lut 2013, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 1 raz

Problem przy rozwiązywaniu delty

Post autor: Konrad3112 »

W takim przypadku do równania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2} -y ^{2}=100 \\ 2xy= ?\\ x ^{2}+y ^{2}= \sqrt{100 ^{2}+? ^{2} } \end{cases}}\)
Za "?" podstawić 0? Normalnie wstawiam tam tę liczbę urojoną.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Problem przy rozwiązywaniu delty

Post autor: piasek101 »

Na to wygląda.
Konrad3112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 lut 2013, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 1 raz

Problem przy rozwiązywaniu delty

Post autor: Konrad3112 »

Cóż, wychodzą mi jakieś kosmiczne ułamki. Nie jestem na kierunku stricte "matematycznym" i jest ona na raczej niskim poziomie, przez co wyniki wychodzą zawsze typu "4" lub "2". Dlatego też, myślę, że to kwestia jakiegoś "czeskiego" błędu...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Problem przy rozwiązywaniu delty

Post autor: piasek101 »

Ale początkowego równania jeszcze nie rozwiązałeś.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Problem przy rozwiązywaniu delty

Post autor: bb314 »

\(\displaystyle{ \blue (-1+3i)z ^{2} +(8-14i)z-11+23i=0}\)

\(\displaystyle{ z_1=\frac{-(8-14i)-\sqrt{\Delta}}{2(-1+3i)}=\frac{-8+14i-10}{2(-1+3i)}}\)

\(\displaystyle{ z_2=\frac{-(8-14i)+\sqrt{\Delta}}{2(-1+3i)}=\frac{-8+14i+10}{2(-1+3i)}}\)

licznik i mianownik dzielisz przez 2, następnie mnożysz przez sprzężenie mianownika i otrzymujesz wyniki

powinno Ci wyjść \(\displaystyle{ \magenta z_1=3+2i\ \ \ \ \ z_2=2-i}\)
Konrad3112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 lut 2013, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 1 raz

Problem przy rozwiązywaniu delty

Post autor: Konrad3112 »

Dzięki wielkie widocznie przy obliczaniu x z układu równań niepotrzebnie dzieliłem na 2, a później jeszcze wyciągałem pierwiastek.
ODPOWIEDZ