reszta z dzielenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
S1nner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 lis 2012, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy

reszta z dzielenia

Post autor: S1nner »

Witam,
poproszę o pomoc w rozwiązaniu:

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w(z)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ z+i}\) jest równa \(\displaystyle{ 3}\), a reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ z-3i}\) jest równa \(\displaystyle{ -1}\). Wyznaczyć resztę z dzielenia \(\displaystyle{ w(z)}\) przez \(\displaystyle{ (z+i)(z-3i)}\).

Rozumiem, że należy skorzystać z równania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} w(z)= (z+i) \cdot P(x)+3 \\ w(z)=(z-3i) \cdot U(x)-1 \end{cases}}\)

aby określić składniki wielomianu \(\displaystyle{ w(z)}\), jednak nie jestem pewny czy dobrze podchodzę do tego zadania.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, o 11:23 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

reszta z dzielenia

Post autor: bzyk12 »

Dobrze podchodzisz do tego zadania, teraz trzeba zapisać:
\(\displaystyle{ w(z) = (z+i)(z-3i)Q(z) + az + b}\)
Reszta z dzielenia będzie w najgorszym przypadku wielomianem stopnia o jeden mniej niż ten iloczyn zetów. Musisz teraz łatwo wyznaczyć a i b wiedząc że:
\(\displaystyle{ w(-i) = 3}\)
\(\displaystyle{ w(3i) = -1}\)
ODPOWIEDZ