Witam,
poproszę o pomoc w rozwiązaniu:
Zadanie:
Rozwiązać równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ \sqrt{3}z^2+2z-i=0}\)
Równanie kwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 25 lis 2012, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
Równanie kwadratowe
Wyszły mi dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ z_1 = \frac{-2+ \sqrt{6}+ \sqrt{2}i }{2 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ z_2 = \frac{-2- \sqrt{6}- \sqrt{2}i }{2 \sqrt{3} }}\)
Może ktoś będzie chętny do rozwiązania i podzieli się ze mną odpowiedzią. Zastanawiam się czy mój wynik jest dobry.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ z_1 = \frac{-2+ \sqrt{6}+ \sqrt{2}i }{2 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ z_2 = \frac{-2- \sqrt{6}- \sqrt{2}i }{2 \sqrt{3} }}\)
Może ktoś będzie chętny do rozwiązania i podzieli się ze mną odpowiedzią. Zastanawiam się czy mój wynik jest dobry.
Pozdrawiam!