1)Zapisac w postaci kartezjanskiej
\(\displaystyle{ \frac{1-2i}{-3+4i}}\)
2) W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie \(\displaystyle{ z ^{2}=-8+6i}\)
3) Rozwiąz równanie \(\displaystyle{ z ^{2}-iz+1+3i=0}\) a następnie oblicz częsc urojoną sumy\(\displaystyle{ z _{1} + z_{2}}\)
pomożecie nie było mnie na tych zajęciach i nie wiem jak to sie liczy ?
Zapisac w postaci kartezjanskiej
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 lut 2013, o 11:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Zapisac w postaci kartezjanskiej
Przepraszam, czy postać kartezjańska to to samo co algebraiczna?
Dodane:
Czyli prawie to samo, dzięki za wytłumaczenie.
Dodane:
Czyli prawie to samo, dzięki za wytłumaczenie.
Ostatnio zmieniony 9 lut 2013, o 11:32 przez pararocker, łącznie zmieniany 1 raz.
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Zapisac w postaci kartezjanskiej
Postać kartezjańska liczby zespolonej o części urojonej \(\displaystyle{ b}\) i rzeczywistej \(\displaystyle{ a}\), to \(\displaystyle{ \left(a,b \right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 lut 2013, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Zapisac w postaci kartezjanskiej
1) Pomnożyć ułamek razy razy \(\displaystyle{ \frac{-3-4i}{-3-4i}}\)
2) Z postaci trygonometrycznej.
3) Część urojona czyli to co jest przy \(\displaystyle{ i}\).
2) Z postaci trygonometrycznej.
3) Część urojona czyli to co jest przy \(\displaystyle{ i}\).