Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania, polecenie to "Rozwiązać równanie".
\(\displaystyle{ \[(z^6+9)^6=(z+3i)^6\]}\)
Równanie liczb zespolonych z potęgą
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2013, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 lut 2013, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Równanie liczb zespolonych z potęgą
Mam problem z podobnym zadaniem i tez wlasnie nie wiem jak je rozwiazac, szukalam w internecie podobnych przykladow ale nie moge znaleźć zadnych juz rozwiazanych. Kompletenie nie wiem z której strony to ugryźć.
Jeśli udało Ci się rozwiązać to zadanie to proszę o informację.
-- 9 lut 2013, o 16:06 --
Może zacząć od:
\(\displaystyle{ \frac{(z^6+9)}{(z+3i)} = \sqrt[6]{1}}\) i obliczyć prawą stronę.
Wyjdzie aż 6 możliwości. Ale co dalej? Czy to do niczego nie doprowadzi i należy zabrać się za to zadanie innej strony?
EDIT:
Może potem jeszcze:
\(\displaystyle{ 1_x=\frac{(z^6+9)(z-3i)}{(z^2+9)}}\) ?
Rozpisywać te \(\displaystyle{ z}\) na \(\displaystyle{ x+iy}\) ?
Jeśli udało Ci się rozwiązać to zadanie to proszę o informację.
-- 9 lut 2013, o 16:06 --
Może zacząć od:
\(\displaystyle{ \frac{(z^6+9)}{(z+3i)} = \sqrt[6]{1}}\) i obliczyć prawą stronę.
Wyjdzie aż 6 możliwości. Ale co dalej? Czy to do niczego nie doprowadzi i należy zabrać się za to zadanie innej strony?
EDIT:
Może potem jeszcze:
\(\displaystyle{ 1_x=\frac{(z^6+9)(z-3i)}{(z^2+9)}}\) ?
Rozpisywać te \(\displaystyle{ z}\) na \(\displaystyle{ x+iy}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 lut 2013, o 11:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Równanie liczb zespolonych z potęgą
Witam,
nikt nie odpisuje bo zadanie jest tak banalne czy czasochłonne? Może chociaż jakaś wskazówka?
nikt nie odpisuje bo zadanie jest tak banalne czy czasochłonne? Może chociaż jakaś wskazówka?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2013, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2013, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Równanie liczb zespolonych z potęgą
No wlasnie, jakby chociaz po prawej stronie bylo \(\displaystyle{ z^3}\) to by sie policzylo moze (i tak byloby duzo liczenia), ale tak?
Pan mgr Pietraszko z PWr dal je na egzamin i nie potrafilem go rozwiazac (na pewno dobrze przepisane, mam orginalna kartke przy sobie z zadaniami).-- 10 lut 2013, o 21:45 --Bo tutaj by wyszło 30 rozwiązań, nie? Ja dziękuję za takie egzaminy... Przesiedziałem większość czasu przy tym zadaniu (bo chciałem zrobić wszystko aby mieć 5) i przez to nie starczylo mi czasu na pozostałe, a tutaj się jeszcze okazuje że zadanie było niepoprawnie sformułowane...
Pan mgr Pietraszko z PWr dal je na egzamin i nie potrafilem go rozwiazac (na pewno dobrze przepisane, mam orginalna kartke przy sobie z zadaniami).-- 10 lut 2013, o 21:45 --Bo tutaj by wyszło 30 rozwiązań, nie? Ja dziękuję za takie egzaminy... Przesiedziałem większość czasu przy tym zadaniu (bo chciałem zrobić wszystko aby mieć 5) i przez to nie starczylo mi czasu na pozostałe, a tutaj się jeszcze okazuje że zadanie było niepoprawnie sformułowane...