Zbiór liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
toczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 lis 2012, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: toczek »

W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie \(\displaystyle{ (z+i)^{4} = (-1+i)^{4}}\). Wynik przedstawić w postaci algebraicznej.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: norwimaj »

\(\displaystyle{ \left(\frac{z+1}{-1+i}\right)^4=1.}\)

Zatem \(\displaystyle{ \frac{z+1}{-1+i}=\ldots}\)
ewardfggdfs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 lut 2013, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: ewardfggdfs »

Czyli wynik to:

\(\displaystyle{ z=-2+i}\)

?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: yorgin »

A ile wynosi \(\displaystyle{ \sqrt[4]{1}}\) w zbiorze liczb zespolonych?

Nie, nie jest to tylko jedynka.
ewardfggdfs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 lut 2013, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: ewardfggdfs »

Więc należy obliczyć pierwiastek czwartego stopnia z 1 za pomocą funkcji trygonometrycznych po czym te 4 przypadki skonfrontować z lewą stroną równania. Więc wyjdą 4 różne wyniki, w tym dwa podwójne, czyli \(\displaystyle{ z_1=-2+i}\) oraz \(\displaystyle{ z_2=-i}\) ?
Dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: yorgin »

Raczej nie chcą wyjść podwójne. Według moich obliczeń wszystkie cztery są różne.
ewardfggdfs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 lut 2013, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Zbiór liczb zespolonych

Post autor: ewardfggdfs »

Ma Pan rację, wyjdą 4 różne rozwiązania, pierwiastek czwartego stopnia z 1 jest rowny {\(\displaystyle{ 1, i, -1, -i}\)}.
Bardzo dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ