Witam serdecznie dostałem na kolokwium takie zadanie, lecz nie wiem czy wykonałem je dobrze. Zgodnie z zasadniczym twierdzeniem algebry ilość rozwiązań jest równa stopnia równania. Wszak wyszły cztery tak, ale nie wiem czy dobrze. Oto zadanie.
\(\displaystyle{ x^{4} + x^{2} + 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \left( x^{4} + 2x^{2} + 1 \right) - x^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \left( x^{2} + 1 \right) ^{2} - x^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \left[ \left( x^{2} + 1 \right) - x \right] \cdot \left[ \left( x^{2} + 1 \right) + x \right] = 0}\)
Następnie policzyłem delty oby dwóch nawiasów kwadratowych. Wyszło tak samo, dlatego nie będę pisać dwa razy.
\(\displaystyle{ d_{1} = 1 - 4 \left( 1 \right) \left( 1 \right) = -3 = 3i^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{d_{1}} = i \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1}{2} + i\frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{1}{2} - i\frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
Dla drugiej delty rozwiązania powtórzyły się.
I teraz pytanie, czy mogą się powtórzyć rozwiązania równania czy muszą być różne? Jeśli nie może tak być to może ktoś chętny podrzuci jakiś pomysł?
Pozdrawiam Bartosz.
Rozwiąż równanie 4-tego stopnia.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiąż równanie 4-tego stopnia.
Rozwiązania nie powtórzą się w obu nawiasach, gdyż masz różne współczynniki przy pierwszych potęgach \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie 4-tego stopnia.
Już widzę jaki błąd, patrzyłem w zeszyt jak taki głupek i nie wiedziałem co jest nie tak, ahh te znaki, teraz już wszystko wiadomo, dzięki Ci!
Pozdrawiam, Bartosz
Pozdrawiam, Bartosz
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rozwiąż równanie 4-tego stopnia.
\(\displaystyle{ x^4+x^2+1=\frac{x^6-1}{x^2-1}}\)
Rozwiązaniami są pierwiastki szóstego stopnia z jedynki, z wyjątkiem \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\).
Rozwiązaniami są pierwiastki szóstego stopnia z jedynki, z wyjątkiem \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 13:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie 4-tego stopnia.
Nie wydaje mi się ażeby było to poprawne rozwiązanie, może powiedz jak do tego doszedłeś, bo mi po poprawieniu wyszły cztery wyniki o różnych znakach.
Dokładnie takie:
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1}{2} + i\frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{1}{2} - i\frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{3} = -\frac{1}{2} - i\frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{4} = -\frac{1}{2} + i\frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
Dokładnie takie:
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1}{2} + i\frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{1}{2} - i\frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{3} = -\frac{1}{2} - i\frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{4} = -\frac{1}{2} + i\frac{ \sqrt{3}}{2}}\)