wyznaczanie pierwiastków
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lis 2012, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
wyznaczanie pierwiastków
Pierwiastek równania \(\displaystyle{ z ^{2} +8z+19=0}\) spełniający warunek \(\displaystyle{ \left| (1+i)(z+4-i)\right|<2}\) jest pierwiastkiem 3-go stopnia pewnej liczby zespolonej w. Wyznaczyć (w postaci algebraicznej) dwa pozostałe pierwiastki liczby w.
Wyznaczyłem \(\displaystyle{ z=-4+ \sqrt{3} i}\), i jak teraz policzyć pozostałe dwa pierwiastki?
Wyznaczyłem \(\displaystyle{ z=-4+ \sqrt{3} i}\), i jak teraz policzyć pozostałe dwa pierwiastki?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
wyznaczanie pierwiastków
\(\displaystyle{ z_2=z_1e^{i\frac{2\pi}{3}}\\\\
z_3=z_1e^{i\frac{4\pi}{3}}}\)
z_3=z_1e^{i\frac{4\pi}{3}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
wyznaczanie pierwiastków
A dlaczego inny? Argument kolejnych pierwiastków stopnia \(\displaystyle{ n}\) różnią się o \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{n}}\), czyli mnożymy pierwiastek przez \(\displaystyle{ e^{i\frac{2\pi}{3}}=-\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lis 2012, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
wyznaczanie pierwiastków
Nie chodzi mi o to, że to jest zła metoda. Interesuje mnie czy jest inna ponieważ to zadanie jest z tegorocznego egzaminu a pierwszy raz spotykam sie z takim rozwiązaniem jak twoje.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
wyznaczanie pierwiastków
Tu masz przykład obliczania pierwiastka kwadratowego liczby zespolonej: https://www.matematyka.pl/320087.htm
Przy sześciennym potęga zmieni się na 3.
Przy sześciennym potęga zmieni się na 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy