Bardzo proszę o pomoc! muszę rozwiązać:
\(\displaystyle{ z^{3} + \sqrt{3}=i}\)
Równanie sześcienne
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 6 lut 2013, o 20:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Równanie sześcienne
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 20:56 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Równanie sześcienne
Jak przeniesiesz \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) na drugą stronę, to otrzymasz
\(\displaystyle{ z^3 = \mathrm i - \sqrt{3}.}\)
Wystarczy więc znaleźć pierwiastki trzeciego stopnia z liczby \(\displaystyle{ \mathrm i - \sqrt{3}.}\)
\(\displaystyle{ z^3 = \mathrm i - \sqrt{3}.}\)
Wystarczy więc znaleźć pierwiastki trzeciego stopnia z liczby \(\displaystyle{ \mathrm i - \sqrt{3}.}\)