zawieranie się zbioru w zależności od parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
zawieranie się zbioru w zależności od parametru
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \lambda \in R}\) zachodzi
\(\displaystyle{ \left\{ z \in C:|z| ^{2} < \lambda \right\} \subset \left\{ z \in C:Re(z)+Im(z)< \lambda\right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ z \in C:|z| ^{2} < \lambda \right\} \subset \left\{ z \in C:Re(z)+Im(z)< \lambda\right\}}\)
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
zawieranie się zbioru w zależności od parametru
Hmm spróbuj narysować te zbiory. Pierwszy to koło o środku w \(\displaystyle{ (0,0)}\), a drugi to półpłaszczyzna.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
zawieranie się zbioru w zależności od parametru
Próbowałem narysować, ten drugi przyjąłem sobie jako sumę dwóch dowolnych liczb rzeczywistych, ograniczoną z góry lambdą, ale chyba nie o to tu chodziło...
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
zawieranie się zbioru w zależności od parametru
Narysowałem.
Mamy tak:
koło o środku w pkcie (0,0) jak mówiłeś i promieniu \(\displaystyle{ \lambda}\)
półpłaszczyznę od \(\displaystyle{ -\infty}\) do \(\displaystyle{ \lambda}\)
Oczywiste jest że lambda musi być większa (co do modułu?) od zera, ale co dalej?
Mamy tak:
koło o środku w pkcie (0,0) jak mówiłeś i promieniu \(\displaystyle{ \lambda}\)
półpłaszczyznę od \(\displaystyle{ -\infty}\) do \(\displaystyle{ \lambda}\)
Oczywiste jest że lambda musi być większa (co do modułu?) od zera, ale co dalej?
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
zawieranie się zbioru w zależności od parametru
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/w/1F5m/
Taki masz rysunek?
-- 5 lut 2013, o 10:51 --
I teraz masz \(\displaystyle{ \lambda \ge \sqrt{2\lambda} \Rightarrow \lambda \ge 2}\)
(oj pomyliłem osie na rysunku )
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
zawieranie się zbioru w zależności od parametru
Wziąłem stąd, że prosta równoległa do prostej \(\displaystyle{ Re z+Im z=a}\) przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ \left(\sqrt{\frac{\lambda}{2}},\sqrt{\frac{\lambda}{2}}\right)}\) przecina oś \(\displaystyle{ Im}\) na wysokości \(\displaystyle{ \sqrt{2\lambda}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
zawieranie się zbioru w zależności od parametru
Bierzemy to z
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{\frac{\lambda}{2}}\) czyli z dodania tych liczb rzeczywistych, jak rozumiem, i pkt przecięcia z Re(z) i z Im(z) jest taki sam, wynosi właśnie \(\displaystyle{ \sqrt{2\lambda}}\), tak?
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{\frac{\lambda}{2}}\) czyli z dodania tych liczb rzeczywistych, jak rozumiem, i pkt przecięcia z Re(z) i z Im(z) jest taki sam, wynosi właśnie \(\displaystyle{ \sqrt{2\lambda}}\), tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
zawieranie się zbioru w zależności od parametru
Jeszcze jedna rzecz do rysunku: ten pkt \(\displaystyle{ \left(\sqrt{\frac{\lambda}{2}},\sqrt{\frac{\lambda}{2}}\right)}\) nie powinien chyba leżeć na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt\lambda}\)
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
zawieranie się zbioru w zależności od parametru
\(\displaystyle{ \sqrt{\left( \sqrt{\frac{\lambda}{2}}\right)^{2} + \left( \sqrt{\frac{\lambda}{2}}\right)^{2}} = \sqrt{\lambda}}\)
Czyli punkt \(\displaystyle{ \left(\sqrt{\frac{\lambda}{2}},\sqrt{\frac{\lambda}{2}}\right)}\) jest w odległości \(\displaystyle{ \sqrt{\lambda}}\) od \(\displaystyle{ (0,0)}\). Powinien.
Czyli punkt \(\displaystyle{ \left(\sqrt{\frac{\lambda}{2}},\sqrt{\frac{\lambda}{2}}\right)}\) jest w odległości \(\displaystyle{ \sqrt{\lambda}}\) od \(\displaystyle{ (0,0)}\). Powinien.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
zawieranie się zbioru w zależności od parametru
Fakt, przecież to jest okrąg a nie prosta... Czyli przez ten pkt przechodzi jednocześnie okrąg i prosta której punktów przecięcia z osiami szukaliśmy - co jest kluczem tego zadania, tak?