Witam. Mam problem z zadaniem:
Podaj sumę oraz iloczyn rozwiązań pierwiastka zespolonego \(\displaystyle{ \sqrt[2013]{1+i}}\).
Wydaję mi się, że do rozwiązania zadania mogą być użyteczne wzory Viete’a. Może jakaś wskazówka jak to rozwiązać?
Podaj sumę oraz iloczyn rozwiązań pierwiastka zespolonego
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Podaj sumę oraz iloczyn rozwiązań pierwiastka zespolonego
Masz rację co do wzorów Viete'a. Problem zapewne jest, skąd wziąć wielomian.
Rozważ
\(\displaystyle{ z^{2013}=1+i}\)
Jego pierwiastki to właśnie zbiór \(\displaystyle{ \sqrt[2013]{1+i}}\). Teraz już powinno być łatwo.
Rozważ
\(\displaystyle{ z^{2013}=1+i}\)
Jego pierwiastki to właśnie zbiór \(\displaystyle{ \sqrt[2013]{1+i}}\). Teraz już powinno być łatwo.
Podaj sumę oraz iloczyn rozwiązań pierwiastka zespolonego
Wzór na sumę \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+ ..x_{n}=\frac{-a_{n-1}}{a_{n}}}\)
W moim przypadku:
\(\displaystyle{ a_{n} = 1}\)
\(\displaystyle{ a_{n-1} = 0}\) ??
stąd suma równa 0
Natomiast dla iloczynu:
\(\displaystyle{ (-1)^{n}\frac{a_{0}}{a_{n}}=(-1)^{2013}\frac{-1-i}{1}=1+i}\)
Teraz dobrze?
W moim przypadku:
\(\displaystyle{ a_{n} = 1}\)
\(\displaystyle{ a_{n-1} = 0}\) ??
stąd suma równa 0
Natomiast dla iloczynu:
\(\displaystyle{ (-1)^{n}\frac{a_{0}}{a_{n}}=(-1)^{2013}\frac{-1-i}{1}=1+i}\)
Teraz dobrze?