Dane niech beda¸a liczby zespolone z i w.
Wykazac, ze \(\displaystyle{ (z +iw)^2 + (iz -w)^2 =0}\)
Od czego powinienem zaczac?
dowod rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 12:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 12:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 14 razy
dowod rownania
Czyli rozumiem, ze mialem przeprowadzic rownanie od lewej strony do prawej tak?
\(\displaystyle{ L=(z +iw)^2 + (iz -w)^2 = (z^2 +2ziw+i^2w^2)+(i^2z^2-2ziw+w^2)=(z^2 +2ziw-w^2)+(-z^2-2ziw+w^2)=0=P}\)
\(\displaystyle{ L=(z +iw)^2 + (iz -w)^2 = (z^2 +2ziw+i^2w^2)+(i^2z^2-2ziw+w^2)=(z^2 +2ziw-w^2)+(-z^2-2ziw+w^2)=0=P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 12:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 14 razy