dodawanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
pioootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy

dodawanie liczb zespolonych

Post autor: pioootrek »

Liczbę zespoloną zapisz w postaci algebraicznej:
\(\displaystyle{ z= \frac{2+i}{4-i}+ \frac{5}{i}}\)

W jaki sposób się do tego dobrać?
Awatar użytkownika
93Michu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 25 razy

dodawanie liczb zespolonych

Post autor: 93Michu93 »

Wrzuć na wspólny mianownik, później mnożysz przez sprzężenie mianownika
Awatar użytkownika
pioootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy

dodawanie liczb zespolonych

Post autor: pioootrek »

Ale w jaki sposób w zespolonych zrobić wspólny mianownik?
Awatar użytkownika
93Michu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 25 razy

dodawanie liczb zespolonych

Post autor: 93Michu93 »

\(\displaystyle{ \frac{2i+1}{4-1}}\) mnożysz licznik i mianownik przez\(\displaystyle{ i}\).
\(\displaystyle{ \frac{5}{i}}\) mnożysz licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 4-i}\)
Awatar użytkownika
pioootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 25 lis 2009, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy

dodawanie liczb zespolonych

Post autor: pioootrek »

\(\displaystyle{ \frac{1-2i}{1+4i} + \frac{29-5i}{1+4i} = \frac{(19-3i)(1-4i)}{ 1^{2} -(4i)^{2} }= \frac{19-76i-3i+12i^{2}}{17} = \frac{7-79i}{17}}\)

Czy to dobry wynik?
Awatar użytkownika
93Michu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 25 razy

dodawanie liczb zespolonych

Post autor: 93Michu93 »

tak, dobry ale możesz jeszcze rozbić na \(\displaystyle{ \frac{7}{17} - \frac{79i}{17}}\)
ODPOWIEDZ