Obszar obrazu - Homografia:

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
elpatriq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2011, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Obszar obrazu - Homografia:

Post autor: elpatriq »

Wyznaczyć obraz obszaru \(\displaystyle{ D= \{ z; |z-i|>1 \}}\) w odwzorowaniu \(\displaystyle{ f(z)=i+\frac{i}{z}}\).
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Obszar obrazu - Homografia:

Post autor: Dasio11 »

A gdyby było \(\displaystyle{ f(z) = \frac{i}{z},}\) to byś umiał? Z definicji, ten obraz to

\(\displaystyle{ f[D] = \{ f(z) : |z-i|>1 \}.}\)
ODPOWIEDZ