Równanie zespolone 4-stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mooseq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 22 sty 2008, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 3 razy

Równanie zespolone 4-stopnia

Post autor: mooseq »

Mam problem z takim równaniem:
\(\displaystyle{ z^{4} - (1- \sqrt{3} )z = 0}\)
Proszę o jakąkolwiek pomoc
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Równanie zespolone 4-stopnia

Post autor: pawellogrd »

Najpierw sprawdzamy dla \(\displaystyle{ z=0}\) czy jest ono spełnione - okazuje się, że jest. Zatem jedno rozwiązanie mamy. Teraz zakładamy, że \(\displaystyle{ z \neq 0}\) i dzielimy równanie przez \(\displaystyle{ z}\). Otrzymujemy wtedy: \(\displaystyle{ z^{3} - (1- \sqrt{3} ) = 0}\), co już raczej łatwo rozwiązać. Z tego rozwiązania mamy pozostałe trzy pierwiastki.
ODPOWIEDZ