Znaleźć funkcję holomorficzną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
czyzyk8520
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 24 sty 2013, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

Znaleźć funkcję holomorficzną

Post autor: czyzyk8520 »

Witam. Mam problem ze znalezieniem funkcji holomorficznej. Liczę to tak:
\(\displaystyle{ u(x,y)=e ^{x}\cos y+y\\
u _{x} =e ^{x} \cos y\\
u _{y}= -e ^{x}\sin y + 1\\
u _{x} =v _{y} \\
u _{y} =-v _{x} }\)


Liczac \(\displaystyle{ \int u_x dy}\) wychodzi mi funkcja:

\(\displaystyle{ e^x \sin y + \varphi(x)}\)

Zaś licząc \(\displaystyle{ -\int u_y dx}\) wychodzi mi inna funkcja:

\(\displaystyle{ e^{x}\sin y-x + \varphi(y)}\)

I teraz pytanie, która z tych funkcji jest moją funkcją urojoną ?? Co z tym dalej zrobić ?? Czy ten \(\displaystyle{ x}\) uznać jako reszta \(\displaystyle{ C}\) z całkowania ?
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 20:49 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Znaleźć funkcję holomorficzną

Post autor: Dasio11 »

To zależy, w jakim celu liczyłeś te całki.
mechatronik300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 26 sty 2013, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 44 razy

Znaleźć funkcję holomorficzną

Post autor: mechatronik300 »

Po pierwsze to policz to według wzoru Cauchy'ego (\(\displaystyle{ \frac{dU}{dx}= \frac{dV}{dy}}\) ; \(\displaystyle{ \frac{dU}{dy}=\frac{-dV}{dx}}\)) bo tu chyba od razu wziąłeś się za całkowanie. Jeśli wychodzi że \(\displaystyle{ \frac{dU}{dx} \neq \frac{dV}{dy}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{dU}{dy} \neq \frac{-dV}{dx}}\) to możesz jedynie wyznaczyć \(\displaystyle{ ( x_{0},y _{0})}\) dla którego funkcja jest holomorficzna. Twoja funkcja V to jest ta która została scałkowana po x a drugą stałą wyznaczasz z warunku początkowego danego w zadaniu.
ODPOWIEDZ