\(\displaystyle{ \left|z \right|+z=2+i}\)
założyłem że moduł to liczba rzeczywista i w ten sposób szybko wyliczyłem \(\displaystyle{ y=1}\)
ale dochodzę do równania którego nie moge dalej rozwiązać
\(\displaystyle{ \left| z\right|+x+yi=2+i}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|+x=2}\)
\(\displaystyle{ * \sqrt{ x^{2} +1}+x=2}\)
wynik to \(\displaystyle{ x=\frac{3}{4} \quad y=1}\) jak rozwiązać równanie \(\displaystyle{ *}\)?
równanie z liczbą zespolona i modułem
równanie z liczbą zespolona i modułem
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 21:01 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
równanie z liczbą zespolona i modułem
Przerzuć x na prawą stronę i załóż, że \(\displaystyle{ 2-x>0}\). Nastepnie podnieś stronami do kwadratu.
Warunek jest potrzebny, bo po lewej stronie pozostawiamy wyrazenie które na pewno jest dodatnie.
Warunek jest potrzebny, bo po lewej stronie pozostawiamy wyrazenie które na pewno jest dodatnie.