Równanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
dawid91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 10 sty 2012, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie liczb zespolonych

Post autor: dawid91 »

Witam, z tego co wiem to można obliczyć takie zespolone równanie kwadratowe normalnie deltą?
\(\displaystyle{ z ^{2}-2iz+3=0\\
\Delta=(-2i) ^{2}-12=-4-12= -16\\
\sqrt{\Delta}= \sqrt{-16}= \sqrt{-1} \cdot \sqrt{16}= \sqrt{i ^{2} } \cdot \sqrt{4}=\left| i\right|4 =4i \ \vee \ -4i}\)


\(\displaystyle{ z _{1}= \frac{2+4i}{2}= 1+2i\\
z _{2}= \frac{2-4i}{2}= 1-2i}\)


Jednak wynik jest zły, co robię źle?
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Równanie liczb zespolonych

Post autor: chris_f »

A ile wynosi współczynnik \(\displaystyle{ b}\)? Czy na pewno \(\displaystyle{ -2}\) tak jak podstawiłeś do wzoru na \(\displaystyle{ z_1,z_2}\)?
dawid91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 10 sty 2012, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie liczb zespolonych

Post autor: dawid91 »

No tak, \(\displaystyle{ b=-2i}\) i teraz wszystko się zgadza. Dzięki
ODPOWIEDZ