Jak wyprowadzić wzór na cos \(\displaystyle{ 3 \alpha}\) korzystając z wzoru de Moivre'a?
Pytam, bo nie bardzo wiem jak zacząć to zadania.
Próbowałem z tego:
\(\displaystyle{ ( \cos \alpha + i \cdot \sin \alpha) ^{3}}\), ale jakoś nie wychodzi.
Co byście proponowali ?
wyprowadzenie z wzoru de Moivre'a
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 5 razy
wyprowadzenie z wzoru de Moivre'a
no z dwumianu (i z de Moivre'a) by wyszło:
\(\displaystyle{ \cos 3\alpha + i \cdot \sin 3 \alpha = \cos ^{3} \alpha + 3 \cdot \cos ^{2} \alpha \cdot i \cdot \sin \alpha - 3 \cdot \cos \alpha \cdot \sin ^{2} \alpha - i \cdot \sin ^{3} \alpha}\)
teraz nie bardzo wiem co zrobić z tym i \(\displaystyle{ \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos 3\alpha + i \cdot \sin 3 \alpha = \cos ^{3} \alpha + 3 \cdot \cos ^{2} \alpha \cdot i \cdot \sin \alpha - 3 \cdot \cos \alpha \cdot \sin ^{2} \alpha - i \cdot \sin ^{3} \alpha}\)
teraz nie bardzo wiem co zrobić z tym i \(\displaystyle{ \sin \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 20:38 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wystarczy jedna para klamer[latex] na całe wyrażenie.
Powód: Wystarczy jedna para klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
wyprowadzenie z wzoru de Moivre'a
sadze, ze rozwiazanie znajdziesz w internecie, ale nie bede tu pisal linka , bo dostane bana, za konkurencyjne forum.
teraz grupujesz część z \(\displaystyle{ i}\),
i bez \(\displaystyle{ i}\)
teraz grupujesz część z \(\displaystyle{ i}\),
i bez \(\displaystyle{ i}\)