Wyznaczenie modułu liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
izi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 27 maja 2010, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczenie modułu liczby zespolonej

Post autor: izi »

Witam.

Mam obliczyć moduł takiej liczby: \(\displaystyle{ z=\frac{(i-1)^6}{(1+\sqrt{3}i)^8}}\). Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Proszę o jakieś wskazówki.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wyznaczenie modułu liczby zespolonej

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ |z|=\frac{|(i-1)^6|}{|(1+i\sqrt{3})^8|}}\)
izi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 27 maja 2010, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczenie modułu liczby zespolonej

Post autor: izi »

Czyli wynik to \(\displaystyle{ \frac{2^3}{2^8}}\) prawda?

Od razu zapytam też jak wyznaczyć argument główny takiej liczby.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wyznaczenie modułu liczby zespolonej

Post autor: yorgin »

Moduł ok.

Argument główny? Podejrzewam, ze przekształcając do postaci wykładniczej, tzn

\(\displaystyle{ \frac{2^3e^{i6\alpha}}{2^8e^{i8\beta}}}\)

Czyli widać, że będzie to różnica \(\displaystyle{ 6\alpha-8\beta}\)
ODPOWIEDZ