potegi liczby i

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Demicean
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 16 sty 2013, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 4 razy

potegi liczby i

Post autor: Demicean »

hejka, mam problem z \(\displaystyle{ i^{i}}\) nie wiem jak to obliczyc
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

potegi liczby i

Post autor: pyzol »

Zamień \(\displaystyle{ i}\) na postać wykładniczą.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

potegi liczby i

Post autor: lukasz1804 »

Wyznaczmy najpierw wszystkie elementy zbioru \(\displaystyle{ \log i}\). Mamy \(\displaystyle{ \mbox{Log}\ i=\ln|i|+i\mbox{Arg}\ i=i\frac{\pi}{2}}\). Zatem \(\displaystyle{ \log i= \left\{ i\frac{\pi}{2}+2k\pi i:k\in\ZZ \right\}}\).

Dla dowolnego \(\displaystyle{ w\in\log i}\) mamy \(\displaystyle{ \exp iw=\exp\left(-\frac{\pi}{2}+2k\pi\right)}\). Zatem
\(\displaystyle{ i^i=\left\{\exp\left(-\frac{\pi}{2}+2k\pi\right):k\in\ZZ\right\}}\).
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

potegi liczby i

Post autor: pyzol »

Moim zdaniem jest tylko jeden wynik:
\(\displaystyle{ i=\left( e^{i\frac{\pi}{2}}\right) ^i=e^{-\frac{\pi}{2}}}\)
Demicean
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 16 sty 2013, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 4 razy

potegi liczby i

Post autor: Demicean »

dzieki sliczne sam doszedlem do tego \(\displaystyle{ \log i = \ln |i| + i \, \mathrm{Arg} \, i,}\) a pozniej w siebie zwatpilem xd widac niepotrzebnie
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 21:10 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

potegi liczby i

Post autor: yorgin »

pyzol pisze:Moim zdaniem jest tylko jeden wynik:
\(\displaystyle{ i=\left( e^{i\frac{\pi}{2}}\right) ^i=e^{-\frac{\pi}{2}}}\)
Nie tylko.

\(\displaystyle{ e^{i\frac{\pi}{2}+2ik\pi}=i, k\in\mathbb{Z}}\)

a stąd już prosta droga do końcowego wyniku.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

potegi liczby i

Post autor: pyzol »

A faktycznie, przecież możemy się w kółko kręcić.
ODPOWIEDZ