Jak zapisac w postaci trygonometrycznej \(\displaystyle{ 1 + cos \alpha + i sin \alpha}\)
Modul wyznaczylem i wynosi \(\displaystyle{ 2 cos(\frac{\alpha}{2})}\)
Postac trygonometryczna zespolonych
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
Postac trygonometryczna zespolonych
\(\displaystyle{ cos\phi =\frac{1+cos \alpha }{2cos\frac{ \alpha }{2}}}\)
\(\displaystyle{ sin\phi =\frac{sin \alpha }{2cos\frac{ \alpha }{2}}}\)
\(\displaystyle{ sin\phi =\frac{sin \alpha }{2cos\frac{ \alpha }{2}}}\)