\(\displaystyle{ z^{3} - 1 - i = 0}\)
Proszę o pomoc.
Równanie w zbiorze liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2013, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2013, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
Równanie w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ |z|=2^{1/6}}\) czyli \(\displaystyle{ \cos \alpha =\frac{1}{2^{1/6}} , \sin \alpha =\frac{1}{2^{1/6}}}\) i stoję.. ;/
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 21:40 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2013, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
Równanie w zbiorze liczb zespolonych
Spierwiastkowałem \(\displaystyle{ z^{3} = 1+i}\) czyli \(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{1+i}}\) poczliczyłem \(\displaystyle{ |z| = \sqrt[3]{ \sqrt{2} }}\) Wzór Moivre'a znam, a z tego to co policzyłem chciałem policzyć \(\displaystyle{ \alpha}\)