\(\displaystyle{ (- \cos \frac{\pi}{7} + i \sin \frac {\pi}{7})^{14}}\)
Mam obliczyć takie wyrażenie. \(\displaystyle{ |z|=1}\), ale nie wiem, skąd w rozwiązaniu bierze się \(\displaystyle{ argz= \pi - \frac{\pi}{7}.}\). Proszę o pomoc. Wynik trzeba podać w postaci algebraicznej.
Liczba zespolona do potęgi.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 6 wrz 2008, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Liczba zespolona do potęgi.
\(\displaystyle{ \sin\left( \pi- \frac{\pi}{7} \right)=\sin \left( \frac{\pi}{7} \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( \pi- \frac{\pi}{7} \right)=-\cos \left( \frac{\pi}{7} \right)}\)
Stąd.
\(\displaystyle{ \cos\left( \pi- \frac{\pi}{7} \right)=-\cos \left( \frac{\pi}{7} \right)}\)
Stąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 6 wrz 2008, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce