Rysowanie płaszczyzny zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rysowanie płaszczyzny zespolonej
\(\displaystyle{ \Im \left( z^{3} \right) \le 0}\)
Mam do narysowania taką płaszczyznę zespoloną. Jak się za to zabrać? Próbowałem podstawiać
\(\displaystyle{ z=x+yi}\) i mnożyć do 3 potęgi ale wyszło coś śmiesznego.
Z twierdzenia de Moivre'a też nie wiem jak to zrobić jak tam nie ma liczb konkretnych...
Mam do narysowania taką płaszczyznę zespoloną. Jak się za to zabrać? Próbowałem podstawiać
\(\displaystyle{ z=x+yi}\) i mnożyć do 3 potęgi ale wyszło coś śmiesznego.
Z twierdzenia de Moivre'a też nie wiem jak to zrobić jak tam nie ma liczb konkretnych...
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, o 20:37 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rysowanie płaszczyzny zespolonej
Wyszło mi
\(\displaystyle{ \Im \left( x^{3}+3x^{2}yi-y^{2}x-2xy^{2}-y^{3}i \right) \le 0}\)
No i co teraz?
Biorąc urojoną to będzie:
\(\displaystyle{ 3x^{2}y-y^{3} \le 0}\)
bez sensu
\(\displaystyle{ \Im \left( x^{3}+3x^{2}yi-y^{2}x-2xy^{2}-y^{3}i \right) \le 0}\)
No i co teraz?
Biorąc urojoną to będzie:
\(\displaystyle{ 3x^{2}y-y^{3} \le 0}\)
bez sensu
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, o 21:04 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: część urojona - \Im, sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: część urojona - \Im, sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rysowanie płaszczyzny zespolonej
No chciałem, ale niby jak mam to zrobić? Nie operuje na liczbach tylko na x'ach i y'kach więc nie znajdę odpowiedniego kąta...
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rysowanie płaszczyzny zespolonej
Bo tu nie o to chodzi.
Wyszłoby mi z tego
\(\displaystyle{ y \ge \sqrt{3} x}\)
Ale co to mi da?
Wyszłoby mi z tego
\(\displaystyle{ y \ge \sqrt{3} x}\)
Ale co to mi da?