Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kwasus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dom

Rozwiąż równanie

Post autor: kwasus »

Rozwiąż równanie (korzystając z postaci trygonometrycznej) :

\(\displaystyle{ (\frac{z}{i}) ^{5} = (3\overline{z})^{3}}\)

Nie do końca wiem co mam zrobić. Przekształciłbym do :

\(\displaystyle{ -i(z) ^{5} = (3\overline{z})^{3}}\)

a potem nie wiem. Rozbić na x+yi i liczyć po prostu?
tfukowsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 22 gru 2012, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 8 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: tfukowsky »

Najpierw podstaw: \(\displaystyle{ z = x + yi}\) i \(\displaystyle{ \overline{z} = x - yi}\). Potem poprzenoś na odpowiednie strony rozwiąż obie strony sprowadzając do postaci trygonometrycznej i na końcu rozwiązanie z układu równań.
ODPOWIEDZ