wyznacz cosinus 5pi/12

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
rooker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 4 gru 2012, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 36 razy

wyznacz cosinus 5pi/12

Post autor: rooker »

Mając \(\displaystyle{ z1=-1+i}\)
oraz\(\displaystyle{ z2=1+ \sqrt{3}i}\) wyznacz cosinus i sinus 5pi/12
szw1710

wyznacz cosinus 5pi/12

Post autor: szw1710 »

Można zauważyć, że \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{12}=\frac{\pi}{2}-\frac{\pi}{12}}\), a więc wystarczą wzory redukcyjne. Mianowicie

\(\displaystyle{ \cos \frac{5\pi}{12}=\sin\frac{\pi}{12},\quad\sin \frac{5\pi}{12}=\cos\frac{\pi}{12}}\).

Teraz zauważ, że \(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}=\frac{1}{2}\cdot\frac{\pi}{6}}\) i stosując liczby zespolone wyznacz cosinus i sinus kąta \(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\). Tego już nie omawiam. Poradź sobie. Może wskazówka: oznacz

\(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{12}+i\sin\frac{\pi}{12}=x+iy}\), gdzie \(\displaystyle{ x,y>0}\) i podnieś obie strony do kwadratu.

EDIT Nie wiem czy poprzedni post nie był zmieniany. Ja pokazałem możliwość bezpośredniego policzenia wartości tych funkcji trygonometrycznych.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

wyznacz cosinus 5pi/12

Post autor: Mariusz M »

Porównaj postać algebraiczną ilorazu \(\displaystyle{ \frac{z_{1}}{z_{2}}}\)
z postacią trygonometryczną tego ilorazu
ODPOWIEDZ