Pierwiastki równania.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
hellscream_5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 30 maja 2011, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 29 razy

Pierwiastki równania.

Post autor: hellscream_5 »

Witam, proszę o podpowiedź:
\(\displaystyle{ z^{4}= \left( 1-3i\right) ^{8}}\)

Wiem, że będą 4 takie pierwiastki, tylko od czego zacząć? Obliczając \(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{10}}\) ma się nijak do obliczania kąta. Czy dobrze myślę? Gdzie jest błąd? Jakiś inny sposób?



EDIT:
Już wpadłem na to: \(\displaystyle{ z^{4}= \left( 1-3i\right) ^{8}}\)
przekształcamy do: \(\displaystyle{ z^{4}= \left( -8-6i\right) ^{4}}\)
i dalej jedziemy ze wzoru
ODPOWIEDZ