Pochodna funkcji zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Problemowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 lis 2012, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: 3city

Pochodna funkcji zespolonej

Post autor: Problemowa »

Mam jeszcze problem z następującym zadaniem.
Pokazać, że jeżeli \(\displaystyle{ f(z)=f(x+iy)=u(x,y)+iv(x,y)}\) ma w punkcie \(\displaystyle{ z_0=x_0+iy_0}\) pochodna i funkcja \(\displaystyle{ g(z) =u(x,y)-iv(x,y)}\) ma pochodną w tym punkcie, to \(\displaystyle{ f'(z_0)=0}\)

Próbowałam już na różne sposoby: z definicji, korzystając z równań CR, ale nic mi nie wychodzi...
Ostatnio zmieniony 21 sty 2013, o 16:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

Pochodna funkcji zespolonej

Post autor: szw1710 »

Ja bym dodał i odjął to stronami dostając części rzeczywiste i urojone. \(\displaystyle{ f+g}\) oraz \(\displaystyle{ f-g}\) mają pochodne. Dopiero wtedy stosowałbym równania Cauchy'ego-Riemanna. Spróbuj. Nie sprawdzałem tego pomysłu, ale coś czuję, że może będzie owocny.
Problemowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 lis 2012, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: 3city

Pochodna funkcji zespolonej

Post autor: Problemowa »

No to nie wiem, bo miałam taką samą intuicję i zrobiłam tak właśnie na kole jak mówisz i miałam zero punktów za to zadanie
ODPOWIEDZ