Rozwiazanie wyrazenie
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
Rozwiazanie wyrazenie
Witam,
Jak rozwiązać to wyrażenie (wiem że przy użyciu trygonometrii, ale przy podwójnym pierwiastkowaniu nie wiem jak za to się zabrać)
\(\displaystyle{ z^{3} = \left( i+4 \right) ^{4}}\)
z góry dzięki za pomoc
Jak rozwiązać to wyrażenie (wiem że przy użyciu trygonometrii, ale przy podwójnym pierwiastkowaniu nie wiem jak za to się zabrać)
\(\displaystyle{ z^{3} = \left( i+4 \right) ^{4}}\)
z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 21 sty 2013, o 00:26 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
Rozwiazanie wyrazenie
Tak robię, ale jak mi wychodzi moduł pierwiastek z 17 to nic dalej zrobić nie mogę..
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
Rozwiazanie wyrazenie
tzn pierwiastek z 15..
\(\displaystyle{ z= \sqrt{} (i)^2+(4)^2= \sqrt{} -1+16= \sqrt{} 15}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{} (i)^2+(4)^2= \sqrt{} -1+16= \sqrt{} 15}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Rozwiazanie wyrazenie
Nie tak się liczy moduł z liczby zespolonej. \(\displaystyle{ \left| i+4\right|= \sqrt{17}}\) , ale chodziło mi całą liczbę po prawej stronie, a nie tylko to, co jest w nawiasie.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
Rozwiazanie wyrazenie
No to za pierwszym razem dobrze podałem, ale gdy wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{17}}\) to i tak nic dalej zrobić nie mogę. Zapisałem w 1 poście całą treść zadania i nie ogarniam tego.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2013, o 01:08 przez don_keywon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
Rozwiazanie wyrazenie
Ja to robię tak jak w etrapezie tłumaczył.
\(\displaystyle{ z^3=(i+4)^4}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{(1)^2+(4)^2} = \sqrt{1+16} = \sqrt{17}}\)
później układ równań na postać trygonometryczną:
cosϕ= \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{17} }}\)
sinϕ= \(\displaystyle{ \frac{4}{ \sqrt{17} }}\)
i z tego nie wiem co dalej
\(\displaystyle{ z^3=(i+4)^4}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{(1)^2+(4)^2} = \sqrt{1+16} = \sqrt{17}}\)
później układ równań na postać trygonometryczną:
cosϕ= \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{17} }}\)
sinϕ= \(\displaystyle{ \frac{4}{ \sqrt{17} }}\)
i z tego nie wiem co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Rozwiazanie wyrazenie
W tym przykładzie jest raczej ciężko przedstawić tę liczbę w postaci trygonometrycznej, bo właśnie nie znamy takich kątów odpowiadających tym wartościom funkcji trygonometrycznych. Co sądzisz np o liczbie \(\displaystyle{ \sqrt[3]{161+240i}}\) Myślisz, że jest rozwiązaniem równania?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz
Rozwiazanie wyrazenie
Przy użycie WolframAlpha tak mi wyszło, ale nie wiem dokładnie skąd to się wzięło. Mógłbyś wyjaśnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Rozwiazanie wyrazenie
\(\displaystyle{ \left( i+4\right)^4=\left( i^2+8i+16\right)^2=\left( 8i+15\right)^2=64i^2+240i+225=161+240i}\)
\(\displaystyle{ z^3=161+240i}\)
\(\displaystyle{ z^3=161+240i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 1 raz