Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie zespolone

Post autor: myszka9 »

Wie ktoś może jak rozwiązać takie równanie :

\(\displaystyle{ z^4 + 2z^2 + 4 = 0}\) ?
miodzio1988

Równanie zespolone

Post autor: miodzio1988 »

wzór skroconego mnożenia
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie zespolone

Post autor: myszka9 »

\(\displaystyle{ (x+yi)^4 + 2(x+yi)^2 + 4 = 0 ?}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie zespolone

Post autor: yorgin »

Raczej

\(\displaystyle{ (z^2+1)^2=-3}\)
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie zespolone

Post autor: myszka9 »

A jakby za \(\displaystyle{ z^2 = t}\) ?
Tylko delta wychodzi ujemna.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie zespolone

Post autor: ares41 »

Można i tak.
Delta ujemna - a jaki to problem ?
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie zespolone

Post autor: myszka9 »

No problem . Co robić?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie zespolone

Post autor: cosinus90 »

Pokaż, jaka wychodzi dokładnie. W liczbach zespolonych pierwiastek z liczby ujemnej jak najbardziej istnieje.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie zespolone

Post autor: myszka9 »

\(\displaystyle{ z^4 + 2z^2 + 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ z^2 = t}\)
\(\displaystyle{ t^2 +2t + 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 4 - 16 = -12}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie zespolone

Post autor: cosinus90 »

\(\displaystyle{ i = \sqrt{-1}}\)
Wyłącz spod pierwiastka, pozostanie sama liczba.
ODPOWIEDZ