potęgowanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
andsze1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 29 lis 2012, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 52 razy

potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: andsze1 »

\(\displaystyle{ (1+i) ^{10}}\)

\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ \left[ \sqrt{2}(cos \frac{ \pi }{4}+ isin \frac{ \pi }{4}) \right] ^{10}}\)

\(\displaystyle{ 32(cos \frac{10 \pi }{4}+isin \frac{10 \pi }{4})}\)

Można to jeszcze dalej rozwiązać ? czy zostawić w takiej postaci o ile to jest dobrze zrobione ?
miodzio1988

potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

wzory redukcyjne dla cosinusów i sinusów
andsze1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 29 lis 2012, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 52 razy

potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: andsze1 »

A wynik ogólnie jest dobry ?
miodzio1988

potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

dobrze
ODPOWIEDZ