Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Layne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej.

Post autor: Layne »

Witam.

Mam problem z przykładem \(\displaystyle{ \left| \frac{z+3}{z-2i} \right| \ge 1}\)

Co robię:
1. Mnożę razy mianownik.
2. Usuwam moduł ze wzoru \(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ x^{2}+ y^{2} }}\)
3. Przekształcam dalej i otrzymuję:
\(\displaystyle{ y \le \frac{-6}{4} x- \frac{5}{4}}\)

Z otrzymanej płaszczyzny "wyrzucam" punkt 2i, bo nie należy do dziedziny. Do rozwiązania powinien należeć jeszcze punkt z=-3. Niestety nie mam pojęcia jak do tego dojść obliczeniowo.

Proszę o pomoc.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej.

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ z=-3}\) nie powinien należeć do rozwiązania. Twoje jest ok.
ODPOWIEDZ