W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie.

Post autor: BarSlo »

Witam.

\(\displaystyle{ z ^{2} +\left( 1-3i\right)z-2-i=0}\)

więc

\(\displaystyle{ \Delta = -16-2i}\)

i nie wiem co teraz, czy liczyć ze wzoru \(\displaystyle{ z_{k}= \sqrt[n]{\left| z\right| }\left( \cos \frac{ \alpha +2k \pi }{n}+i\sin\frac{ \alpha +2k \pi }{n} \right)}\)

czy jakoś inaczej bo nie ukrywam, że moduł z zeta jest dość dziwny i bez kalkulatora się nie da? Czy jakoś inaczej ?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie.

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \Delta=(1-3i)^2-4 \cdot (-2-i)=1-6i-9+8+4i=-2i}\)
BarSlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie.

Post autor: BarSlo »

no tak i wszystko jasne dzięki
ODPOWIEDZ