Witam.
Mam taki przykład i już za bardzo nie pamiętam jak go rozwiązać.
\(\displaystyle{ Re\left( z^{2} \right)=0}\)
\(\displaystyle{ Re\left( x ^{2}+2ixy-y ^{2} \right)=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-y ^{2}=0}\)
teraz pamiętam, że były cztery rozwiązania ale nie pamiętam do końca jak to zrobić, myślę o czymś takim.
\(\displaystyle{ x>0 \Rightarrow x=-y \wedge x=y}\)
\(\displaystyle{ x<0 \Rightarrow -x=-y \wedge -x=y}\)
Dobrze to jest?
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiory liczb zespolony
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiory liczb zespolony
Jest źle, oba warunki nie dają żadnego rozwiązania.
Skoro dostajesz równanie \(\displaystyle{ x^2-y^2=0}\), to
\(\displaystyle{ x^2=y^2}\)
\(\displaystyle{ x=y \vee x=-y}\)
i tyle... bez żadnego kombinowania.
Skoro dostajesz równanie \(\displaystyle{ x^2-y^2=0}\), to
\(\displaystyle{ x^2=y^2}\)
\(\displaystyle{ x=y \vee x=-y}\)
i tyle... bez żadnego kombinowania.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiory liczb zespolony
\(\displaystyle{ 2xy\leq 8\\
xy\leq 4\\
y\leq \frac{4}{x}}\)
i to ostatnie jest prawdą o ile \(\displaystyle{ x>0}\). Gdy \(\displaystyle{ x<0}\), to wychodzi
\(\displaystyle{ y\geq \frac{4}{x}}\)
xy\leq 4\\
y\leq \frac{4}{x}}\)
i to ostatnie jest prawdą o ile \(\displaystyle{ x>0}\). Gdy \(\displaystyle{ x<0}\), to wychodzi
\(\displaystyle{ y\geq \frac{4}{x}}\)