Witam mam obliczyć:
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3} - i \right) ^{12}}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|=2}\)
\(\displaystyle{ z=2 ^{6} \left( \cos\left( 6 \cdot \frac{11\pi}{6} \right)+ i \sin\left( 6 \cdot \frac{11\pi}{6} \right) \right)}\)
\(\displaystyle{ z=2 ^{6}\left( \cos\pi + sin\pi\right)= 2 ^{6}(-1 + 0) = -64}\)
w książce jest wynik:4096
Gdzie popełniłem błąd?
Potęga liczby zespolonej
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Potęga liczby zespolonej
Policzyłeś \(\displaystyle{ \left( \sqrt{3} - i \right) ^{6}}\). Aby dostać końcową odpowiedź, wystarczy Twój wynik podnieść do kwadratu.